3 MÅNEDER TILBAGE: Ordets redaktion guider dig igennem resten af 2022

2022 lakker mod enden, men vi har måske årets bedste måneder til gode rent filmmæssigt. Oktober, november og december er således smækfyldt med spændende biograf- og streamingtitler. Ordets redaktion kommer her med deres bud på, hvilke film, man skal holde ekstra øje med. Filmene gennemgåes kronologisk – altså med de førstkommende premierer. 

Listen er naturligvis ikke udtømmende, og vi anbefaler også at holde skarpt øje med især Ali Abbasis Holy Spider, Hlynur Pálmasons Vanskabte Land og Park Chan-Wooks Decision to Leave. 
God læsning og god tur i biografen! 

Halloween Ends 
13.10.2022 / David Gordon Green / Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak m.fl.

Foto: Total Film

Instruktør David Gordon Green genoplivede i 2018 John Carpenters legendariske slasher-serie, Halloween. Oprindeligt en stemningsfuld oktoberoplevelse, hvor man i sandhed fik myrekryb, når den mystiske, maskerede morder, Michael Myers (Tony Moran), stalkede stakkels Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) og hendes venner.

Carpenters original er en gyserklassiker. Gordon Greens opfølger gav Ordet sølle én stjerne. To’eren, Halloween Kills (2021) klarede sig ikke meget bedre. Hvorfor så glæde sig til det næste skud på en sygelig gyserstamme? Navnlig Halloween Kills var nærmest en komedie. Den var så ufrivilligt morsom, at den opnåede en særlig je nais se quois; den var næsten ”so bad, it’s good”. Og en underholdende ringe oplevelse kan udløse omtrent lige meget glæde, som den ægte vare.

Dét kunne Halloween Ends godt levere denne oktober. Vi krydser i hvert fald fingre – også for, at det eventuelt er den sidste i serien! – Kim Sidsel Minuva

 

Alcarràs
10.11.2022 / Carla Simón / Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset m.fl.

Foto: Camera Film

Catalonien er et bestridt område. Ikke i den forstand, at der er krig på catalonsk jord, men i den forstand, at det catalonske selvstyre i årtier har ønsket uafhængighed fra Spanien. Det ønsker den spanske regering derimod ikke.

Elementer af denne konflikt er også at finde i Carla Simóns Guldbjørnevinder, Alcarràs. En lille familie, der dyrker ferskner i Alcarràs i Catalonien, er nemlig ved at blive tvunget ud af deres landareal. Området er gået i arv mundtligt siden borgerkrigen, og sådan en aftale falder ikke i god jord hos landejeren. Hvad skal der så bygges på deres ferskenfarm? Et hotel? En fabrik? En losseplads? Snarere solceller. Noget højtelsket og gammeldags bliver presset ud af noget nyt og nødvendigt.

Instruktør Carla Simón, der er vokset op i Catalonien, vandt debutantprisen på netop Berlinalen for sin film Sommeren 1993 (2017). Bjørnen har vist sig at have en forkærlighed for hendes catalonske fortællinger, og Alcarràs lyder som om, at den kunne være et uhyre interessant indspark på efterårets filmkalender. – Kim Sidsel Minuva 

 

Bardo, en falsk fortælling om en håndfuld sandheder
17.11.2022 / Alejandro G. Iñárritu / Daniel Giménez Cacho, Ximena Lamadrid, Griselda Siciliani m.fl.

Foto: Netflix

Mægtige Alejandro Iñárritu er endelig tilbage! 

Vi har ventet længe efterhånden. Siden gigasuccesen, The Revenant (2015), som var nomineret til hele tolv Oscars og vandt tre af dem (inklusiv en til Leo!), har der været meget stille fra den mexicanske instruktørs side. Hans nyeste film, Bardo, er tilsyneladende en tilbagevenden til det spansksprogede. Han afstår denne gang fra Hollywoodstjerner, men fortællingen skulle være sædvanligt ambitiøs – præcis som vi kender Iñárritu – med tematikker som identitet, familierelationer og fortid. 

Darius Khondji har filmet, Bryce Dessner har komponeret musik – det tekniske niveau synes altså at være tårnhøjt, hvilket man vel også kun kan forvente med både Birdman (2014) og førnævnte The Revenant i mente. 

De kritiske røster har været meget blandede fra Venedig, hvor filmen havde premiere i september. De har dog samme klang som ved instruktørens tidligere værker; flere anmeldelser kalder ham ”full of himself” og ”self-indulgent”. Det er vist ikke nyt. Spændende bliver det dog at se, om den mexicanske mester alligevel har smurt for tykt på denne gang med 3 timers spilletid. – Benjamin Damon

Bones and All 
24.11.2022 / Luca Guadagnino / Timothée Chalamet, Taylor Russell, Mark Rylance m.fl. 

Foto: Warner Bros.

Call My By Your Name (2017) blev med sin ømme, italienske, solslikkede romance til et gigantisk ungdomsfænomen. Filmen katapulterede den unge skuespiller Timothée Chalamet op på filmbranchens stjernehimmel og gjorde ham til et af de hotteste navne.

Bones and All genforener instruktøren bag succesen, Luca Guadagnino, med den nu meget veletablerede stjerne Chalamet. Denne gang i en romantisk road-movie om to unge kannibaler. Alt peger imod en interessant blanding af genrer, som både indeholder coming-of-age dramaets ømhed og gysets makabre vold.

Det bliver spændende at se, om Bones and All kan leve op til det massive publikumshit, som Call Me By Your Name gik hen og blev. En svær opgave. Vigtigst er det måske, at Guadagnino ikke blot forsøger at replikere succesen, men lader Bones and All stå på egne ben. Ud fra præmissen kunne det nemlig gå hen og blive en ekstremt unik tilføjelse til coming-of-age kanon. – Joakim Søgaard

 

Crimes of the Future
24.11.2022 / David Cronenberg / Viggo Mortensen, Kristen Stewart, Léa Seydoux m.fl. 

Foto: Nikos Nikolopoulos

Canadiske David Cronenberg er af de fleste anset som ophavsmanden til den groteske horror-subgenre bodyhorror, som han først eksperimenterede med i midten af 70’erne, inden han i 1986 skabte hovedværket The Fly. Nu vender han tilbage til genren med den stjernespækkede Crimes of the Future, der fik premiere på årets Cannes Film Festival, hvor Cronenberg for sjette gang i karrieren var nomineret til Guldpalmen.

Samtidig genoptager Cronenberg samarbejdet med Viggo Mortensen, som han tidligere har instrueret i A History of Violence (2005), Eastern Promises (2007) og A Dangerous Mind (2011), og som nu spiller over for stjernerne Léa Seydoux og Kristen Stewart.

Crimes of the Future er en nærfremtidsfortælling, i hvilken mennesket udvikler evnen til at tilpasse sig kunstige, syntetiske omgivelser, og gennem en form for metamorfose sendes mennesket videre fra den naturlige, nuværende form, og mod en ny biologisk virkelighed. Udviklingen omfavnes af nogle, imens andre vil kontrollere og begrænse den. – Louis Raaschou

 

Pinocchio
24.11.2022 / Guillermo del Toro, Mark Gustafson / Gregory Mann, Ewan McGregor, Ron Perlman m.fl.

Foto: Netflix

Der udkommer internationalt tre film om Pinocchio i år. Tre! Og i 2023 udkommer et Pinocchio videospil! I februar udkom russiske Pinocchio: A True Story. I september leverede Disney selv endnu en live-action genindspilning på Disney+, præcis som de gjorde med Løvernes Konge (2019), Aladdin (2019) og Mulan (2020). Men den måskemest interessante, nye fortælling om den frække dreng af træ er Guillermo del Toros kommende version.

Instruktørens tidligere værker vækker nysgerrighed. Del Toro dyrker og elsker skæve personligheder – som den døve rengøringsassistent, der forelsker sig i et havuhyre i The Shape of Water (2017), eller den fantasifulde unge pige fra Pans Labyrint (2006), som drømmer sig væk fra den spanske borgerkrigs rædsler. Trædrengen, der drømmer om en krop af kød og blod, passer nærmest perfekt ind i instruktørens repertoire.

Og hans egne ord om historien øger blot forventningerne. I et interview med Vanity Fair har han bl.a. udtalt: “To me, it’s essential to counter the idea that you have to change into a flesh-and-blood child to be a real human. (…) All you need to be human is to really behave like one, you know? I have never believed that transformation [should] be demanded to gain love.”
Man elsker jo nærmest hans version af filmen allerede! – Kim Sidsel Minuva

White Noise 
8.12.2022 / Noah Baumbach / Adam Driver, Greta Gerwig, Don Cheadle m.fl. 

Foto: Netflix

Noah Baumbach har gennem sin karriere perfektioneret den skarpe dialog og de dysfunktionelle familiedramaer, hvilket kulminerede med den fabelagtige Marriage Story i 2019.

Opfølgeren White Noise ser ud til at tage et skridt i en ny retning. Familiedynamikken er stadig i fokus, men denne gang er rammerne noget mere dystopiske. Familiefar og professor i Hitler-studier, Jack (Adam Driver), konfronteres med sin egen frygt og dødelighed, da byen rammes af et ”airborn toxic event”. 

Men kender man Baumbachs altid egoistiske og smålige karakterer, skal man nok forvente et fokus på hverdagens små konflikter fremfor den store dommedags-skræk. Ikke desto mindre bliver det spændene at se Baumbach udfolde sine skarpe satiriske evner i denne nye ukendte arena. Og med gamle kendinge, i instruktørens univers, som Greta Gerwig og Adam Driver, tør jeg godt sætte forventningerne op efter en helt unik og finurlig dystopi. – Joakim Søgaard

Avatar: The Way of Water 
14.12.2022 / James Cameron / Sam Worthington, Zoë Saldaña m.fl. 

Foto: 20th Century Studios

Avatar var i en periode den største film nogensinde. Med spektakulære effekter blev millioner af biografgængere transporteret til den selvlysende planet, Pandora. Filmen slog alle rekorder for antal billetter solgt, og skubbede til grænserne for, hvad det var muligt at gøre med computergenerede effekter.

Så selvfølgelig måtte der komme en efterfølger. I årene efter udgivelsen af den første film, annoncerede instruktør James Cameron, at der ville blive i alt fem film i Avatar-serien. Et løfte, der jo længere tiden skred frem, og i takt med at Avatars kulturelle aftryk til sidst var reduceret til nærmest ingenting, virkede mere og mere urealistisk.

Et årti og lidt ekstra til, lader dette løfte nu til at blive holdt. I Avatar: The Way of Water vender Sam Worthington og Zoë Saldaña tilbage i rollerne som Jake og Neytiri, der nu har stiftet familie. Lidt vides om plottet, men efter traileren at dømme, har Cameron ikke skruet ned for ambitionerne – en storfilm af episke dimensioner er på vej. – Frida Bay Lorentsen

 

Knives Out 2: Glass Onion
23.12.2022 / Rian Johnson / Daniel Craig, Ethan Hawke, Edward Norton m.fl.

Foto: Netflix

Rian Johnson har altid haft en filmelskers fascination for genre kombineret med en sikker hånd som instruktør. Efter at have instrueret The Last Jedi (2017), en af de mest særegne film i Star Wars-universet, tog han pause fra blockbuster-spektakel for i stedet at lave en opdatering og et kærlighedsbrev til whodunit-detektivfortællinger.

Knives Out (2019) er den type henrivende underholdningsfilm, som både det gængse publikum og den detaljeorienterede filmnørd får noget ud af. Dens charmerende cast og nøje udtænkte plot, som formår at nedbryde for derefter at genopbygge sit mysterium for øjnene af os, holder oplevelsen frisk selv på tredje gensyn. Men kan genistregen gentages?

Daniel Craig er tilbage som den excentriske Benoit Blanc i Glass Onion, mens resten af castet er skiftet ud med et nyt galleri af herlige stjerner. Det vil vise sig, om Knives Out var for fint konstrueret et værk til at blive efterlignet, eller om Johnson og kompagni vil bevise, at serien har ben at gå på.

Uanset hvad er det en fryd at kunne glæde sig til en original filmfranchise drevet af passion og filmhåndværk – den type filmserie, Daniel Craig for eksempel har udtalt, han vil vende tilbage til når som helst. Måske vi er heldige at få flere Blancs end Bonds ud af ham i sidste ende? – Gustav Stubbe Arndal

Kommentarer